לקידום רווחתן של נשים החוות כאבים בפות ובנרתיק

בן/ בת זוג יקר/ה

דף זה נכתב בלשון זכר אך מתייחס לכל המגדרים.

עמוד זה נוצר מתוך הבנה שתסמונת הכאב שחווה בת זוגך נחוות גם על ידך. חשוב להבין שהכאב שבת הזוג חווה לא נוצר באשמתה או באשמתך. 

וולוודיניה הינה תופעה איתה מתמודדים זוגות רבים (על אף מחסור במודעות ובשיח), והיא בעלת השפעה ניכרת הן על איכות החיים האישית של בת הזוג והן על איכות החיים שלכם כזוג. כחלק מההתמודדות עם מצב זה, ניתן ואף רצוי לפעול יחדיו בדרכים שונות ולסייע בהתמודדות עם הכאב, ביומיום ובזמן המגע המיני. התמיכה תוכל להיעשות בעזרה בטיפול וליווי במידת הצורך וככל שבת הזוג תהיה מעוניינת. חשוב לזכור, יש מה לעשות כדי לטפל ולהתמודד עם המצב. המיניות קיימת גם לצד הכאב, ויש מקום לתקווה ופתרונות בדרכים שישפרו משמעותית את איכות החיים של שניכם יחדיו.

שאלות נפוצות

וולוודיניה (וולווה=פות, דיניה=כאב) היא תסמונת כאב שכיחה המתבטאת בכאבים ואי נוחות בפות ובנרתיק ויכולה להיות זמנית או כרונית. 

  • וולוודיניה נפוצה בקרב 10% עד 28% מכלל הנשים בגילאי הפוריות ומשפיעה על איכות חיי האישה. 
  • ישנו חוסר מודעות לתופעה – נשים רבות חוות תחושות של מבוכה ובושה המתווספות אל הכאב עצמו.

למידע נוסף

כאב הנגרם מכיווץ בלתי רצוני ומתמשך של שרירי פתח הנרתיק בעת כניסה לנרתיק, מגע או לחץ בפתח הנרתיק  או לאחר מכן (למשל – בשימוש בטמפון, בבדיקה גינקולוגית או בחדירה נרתיקית).

כאב המופיע באזור הוסטיבול בפתח הנרתיק  (הסבר על אנטומיה) 

ישנם שני סוגים מרכזיים לוסטיבולודיניה (וסטיבוליטיס לשעבר)

  1. Provoked vestibulodynia – כאב המופיע בעת מגע או לחץ באזור הוסטיבול (בשימוש בטמפון, בכניסת פין, אצבע, צעצוע ובבדיקה גינקולוגית).
  2. UnProvoked vestibulodynia – כאב כללי המופיע בוסטיבול ללא קשר למגע ומקשה בין השאר על פעולות היומיום כמו ישיבה ממושכת, לבישת ג'ינס ועוד.

כן! מומחיות מעדיפות גישה רב תחומית לטיפול אידיאלי, המותאם אישית לכל מטופלת. הגורם לוולוודיניה אינו ידוע לחלוטין, לכן הטיפול מכוון להקלה על סימפטומים ולשיפור איכות חייה של המטופלת, ובהתאם, לשיפור איכות חייה המיניים. אין תרופת קסם – שיפור באיכות החיים יכול להיות תהליך איטי (יכול להמשך חודשים ולעיתים שנים) עד למציאת הטיפול או שילוב הטיפולים שיהיו  משביעי רצון מבחינת ההקלה על הכאב.

יש מה לעשות עם זה – ישנם סוגים שונים של טיפולים שמטרתם להקל על הסימפטומים כמו: 

עוצמה, תדירות וסוג הטיפול יקבעו לאחר אבחון מדויק והמלצות לטיפול. אין להתבסס על הידע הרפואי המופיע להלן ללא ליווי רפואי מקצועי.

וולוודיניה היא לא גזרה משמים. ישנן דרכים נוספות בעזרתן תוכלו לשמור על אינטימיות, מיניות וקרבה:

  • קבעו זמנים מוגדרים לאינטימיות מינית: עם חלוף הזמן, התווספות לחצים שונים ובוודאי כשמופיע כאב, יחסי מין לא קורים מעצמם באופן ספונטני. קביעה משותפת של מועד מראש והכנת השטח והאווירה יסייעו לכם.ן לפנות מקום למיניות בחייכם.ן וכן יגבירו את תחושת הביטחון והשליטה.
  • מרחב ליצירתיות: תנו לעצמכם.ן את האפשרות ליהנות ולהתנסות יחד, בדקו מה מענג אתכם.ן בעזרת אצבע, ליקוק, ליטוף, הצמדת שפתיים, שימוש באלמנטים של קור, חום או חיכוך והתמקדו בו. אמנם במרחב המשחקים הזה לא מתקיימת חדירה אך הוא יאפשר לכם.ן להנות מקשת רחבה של אינטימיות מינית. דברו על מה גורם לכם לעונג והנאה. למידע נוסף.
  • התנסות בחדירה: במידה והחלטתם.ן להתנסות בחדירה, קחו את הזמן, התקדמו לאט, והיו מוכנים לעצור ברגע שכאב או אי נוחות עולים. נסו לבחון ראשית האם מתאפשרת חדירה מתונה יחסית (לדוגמא- אצבע). השתמשו בחומרי סיכה, העזרו בכרית תומכת, ובחרו בתנוחות המפחיתות לחץ מאיזור הכניסה לנרתיק. זכרו, אם כואב, מפסיקים. להמשיך למרות קיום הכאב רק יחמיר אותו.

תקשורת היא המפתח לחיי מין בריאים עבור כל הזוגות, אבל א.נשים רבים חשים שלא בנוח לדבר על יחסי מין. למידע נוסף.

מומלץ כי שיחה אודות המיניות שלכם והרגשות המתעוררים תהיה רגישה, כנה ומכבדת. ניתן ליצור תנאים אלו על ידי קביעת זמן ומקום, התכוננות מראש (למשל על ידי כתיבה), יצירת מרחב בטוח (למשל ע"י קביעה מראש של כללים מוסכמים על שניכם- הקשבה, אין לקטוע וכו'). מומלץ לנקוט בדיבור המתאר את החוויה והרגשות שלך (בעזרת שימוש בלשון "אני") ולא כזה המאשים את האחר ועלול לגרום לצד השני להתגונן ולהתרחק. צרו בהירות על ידי התייחסויות ספציפיות ושאילת שאלות, הסכימו ביניכם על גבולות הפרטיות (למי מספרים מה?) ועל האפשרות לעצור ולחדש את השיחה בזמן אחר בעת הצורך. 

למרות התסכול שעשוי להתעורר מכך שאין ביכולתך לטפל בכאב של בת הזוג או לפתור את מצוקתה באופן מוחלט, את.ה עדיין יכול.ה לחולל שינוי משמעותי על ידי תמיכה ושותפות בתהליך ההחלמה יחד כזוג. ישנה חשיבות גבוהה לכך שתהיה נכון להקשיב לה, לעודד אותה ולחפש יחד איתה את הטיפול המתאים עבורה ועבורכם. מעבר לתמיכה הרגשית, ביכולתך להקל על בת הזוג שלך ולבדוק האם ניתן לקחת על עצמך חלק מהמשימות המעמיסות עליה, הקשורות באופן ישיר להתמודדות עם המצב (לדוג' לטפל בענייני ביטוח רפואי). בנוסף, בהתאם לרצונה, תוכל ללוות אותה לבדיקות רפואיות. 

עדיין לא בטוח מה אפשר לעשות? קרא על המצב. עצם הקריאה והרחבת הידע על וולוודיניה מעידים על התעניינותך, תמיכתך ועל רצונך לעזור.

באופן כללי, כזוג, תיאלצו לקבל את קיומו של הכאב ואת היותו גורם שעשוי להשפיע על חיי המין שלכם כמו גם את קיומה של אי הוודאות בנוגע להאם, מתי וכיצד הוא צפוי להיפתר. השינויים באורח חייכם המיני והאינטימי עלולים לגרום להופעת רגשות שונים ומאתגרים כגון כעס, בושה, אשמה, עצב, יאוש וחוסר אונים עבור שניכם. האתגרים הם ייחודיים עבור כל זוג, אך ישנם מספר דפוסים הנוטים להופיע לעיתים קרובות, עליהם תוכלו לקרוא בהרחבה 

חשוב להדגיש כי יש לתת את הדעת גם על ההתמודדות שלך בתוך מערכת הכאב, על ההשפעה על מערכת היחסים המינית ועל מצבכם הנפשי. במידת הצורך, כדאי וניתן לפנות לטיפול רגשי ו/או טיפול מיני, עבורך או במסגרת טיפול זוגי. 

על טיפולים אלה ניתן לקרוא במידע על טיפול מיני וטיפול רגשי.

רשומה לניוזלטר ?

הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם 

רשומה לניוזלטר ?

הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם 

הרשמי עכשיו

דילוג לתוכן