מידע שימושי נוסף
הירשמו לניוזלטר שלנו
כל דרך חיים, ובפרט דרך חיים דתית, מתייחסת למיניות וחיי משפחה בדרך כזו או אחרת. בדף זה נתייחס לסוגיות ההלכתיות בדת היהודית העשויות להעסיק נשים המתמודדות עם כאבים ביחסי אישות. למרות שידובר על הדת היהודית, גם נשים בחברות נוספות, כמו החברה המוסלמית יכולות למצוא פה קווים מקבילים.
נפרט על התפיסות עליהן מתחנכות נערות (ונערים) בחינוך הדתי, אשר עשויות להשפיע עליהן כנשים בזוגיות ועל ההתמודדות עם הכאבים בהמשך החיים. כמו כן, נקרא לזוגות לחפש יעוץ הלכתי ונפרט שמות של רבניות ויועצות הלכה היכולות לייעץ בהקשר זה. נמליץ על אתרים וספרים לקריאה בתחום המיניות בהקשר הדתי ולבסוף, נפרט מקורות מידע העוסקים בתחום.
כאבים כרונים הם מצב מורכב המושפע מגורמים רבים, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באזור כה רגיש כמו איבר המין. הכאב עשוי להיות מושפע מגוף, נפש, חברה או תרבות.
יחסי אישות הם נושא הנחשב לאינטימי, ועל כן הם בדרך כלל ״זוכים״ שלא להיות מדוברים בשיח הפתוח, כל שכן בחברה הנחשבת כשמרנית. לפיכך, נשים לעיתים כלל לא מודעות לכך שקיימת בעיה, ובהתאם, לדרכי הטיפול בה. הכאב כולל היבטים של בושה, קושי פיזי ונפשי וקושי להכניס גוף שלישי לתוך המקום האינטימי של הזוג. לכן, נשים רבות נמנעות מלבקש עזרה. לכל אלה מצטרף הקושי ההלכתי, המעלה צורך להתייעץ עם אדם זר, אם האינטימיות אינה יכולה להתנהל לפי ההלכה.
הלכות הדת היהודית בנושאי אישות מכוונים ליחסי אישות וגינאליים, ובהתאם, מתחנכים לכך גם הנשים וגם הגברים. מגיעים לזוגיות ולאינטימיות עם ציפיה מסוימת. כאשר לא מוכרת חלופה מקובלת אחרת, האינטימיות תכוון ליחסי אישות הכוללים חדירה וגינאלית. הציפיה לקיים יחסי אישות עם חדירה מלאה עלולה לגרום ללחץ גדול על אישה החווה כאבים בפות ובנרתיק, אותו אזור הנתפס כ״חיוני״ עבור יחסי האישות בפרט, ולחיי משפחה בכלל.
מאחר ולא מתקיים שיח פתוח בנושא יחסי אישות ואינטימיות, נטווה סביבו ערפל גדול שגורם לנשים (וגם לגברים) להגיע ליחסי האישות בבלבול, בציפיות לגבי "מה נכון וצריך להתרחש, ואיך" והרבה פעמים גם בחששות מאוד כבדים. בחברה הדתית קיים מחסור בידע מקדים בכל הנוגע לחינוך מיני ולאפשרויות ביחסים אינטימיים לרבות הכרה של איברי המין, תנוחות, אמצעים וכדומה. כל אלה עלולים להגביר את החשש, ובפרט לאישה החווה כאב בפות ובנרתיק.
ישנה צפייה דתית אישית, וזוגית, לממש את הנישואים בליל הכלולות. אישה דתית מתחנכת לצניעות מקסימלית. בליל הכלולות האישה חווה מעבר חד ממקסימום צניעות ושמירת נגיעה (לפני החתונה), למקסימום אינטימיות ומגע ללא בגדים כלל (בליל הכלולות). זה בדיוק הזמן והמקום בו מתפתחים לחצים נפשיים: בפער שבין המותר לאסור, במעבר החד שבין לפני ואחרי. גם אצל זוגות שלא הקפידו על שמירת נגיעה באופן הדוק, יכולות להיות השפעות על האינטימיות הנובעות מהתפיסות ודרך החינוך לפיהן חונכו.
בזוגות דתיים הכאב מקבל רובד נוסף מאחר וגילוי הכאב מתרחש רק לאחר החתונה, כאשר הזוג בחר לחיות יחד ולהתמסד זה עם זו.
משום שקיים איסור לזרע לבטלה, ישנו קושי ביחסים אינטימיים מחשש לעבירה. עלולה להתעורר מחשבה של "הכל או כלום", כלומר ברגע שמתחילים אינטימיות חייבים ללכת עד הסוף, אחרת, יתכן ויהיה זרע לבטלה. אישה עם כאבים עשויה לא ליזום אינטימיות שתגרום גירוי לבן זוגה במצב כזה. וגם אם במהלך האקט מופיעים כאבים, עלול לעלות הצורך להמשיך באותו האופן על מנת שלא לגרום לבן הזוג להגיע לידי עבירה. הפחד של נשים מפני העבירה ההלכתית רק מוסיף ללחץ נפשי, ובכאב כרוני, יכול רק להעצים את הכאב.
הפנייה לסיוע עם הכאב נעשית לעיתים לסמכות דתית, במקביל או במקום לסמכות רפואית. הסמכות הדתית לא תמיד מבינה את ההתמודדות או את גודל הקושי, וחסרה לה ההבנה המקצועית בכאב מסוג זה, ובדרכים לטפל בו, ולכן מתקשה לפסוק כראוי. כדאי להבין שבסופו של דבר, מדובר במצב רפואי ורגשי, הניתן לטיפול, ולכן עלייך לגשת לאשת מקצוע מתאימה איתה תרגישי בנוח לשוחח על הכאב בפתיחות.
היכרות מקדימה עם הגוף יכולה להקל באבחון עצמי וגם במתן מידע לגורם טיפולי. כמו כן, היא יכולה ללמד נשים להכיר את גופן ומיניותן, דרכן ניתן לתווך את המקומות הכואבים ומהקומות המענגים לבן.בת הזוג. מגע מיני זוגי ומגע מיני עצמי (אוננות) אינה מקובלת לפני החתונה ובקושי מדוברת. בשל כך, עשויות להתעורר באישה תחושות של ריחוק מאיבר המין, חוסר היכרות עם גופה ועם הדברים שהיא אוהבת ונהנית מהם ביחסי אישות, מה עושה לה טוב, וממה כדאי לה להמנע. אנחנו מציעות לך להכיר את גופך, להבין אותו טוב יותר וכך גם להצליח לדבר את הגוף שלך כחלק מיחסי אישות.
הציפיה החברתית הדתית מזוג נשוי טרי היא הבאת ילדים לעולם במהירות, לאור מצוות ״פרו ורבו״. קיימת תפיסה כי הלידה היא פתרון לכאב, ואחריה הוא יעבור. בכך נבנה לחץ נוסף ומיותר על האישה ״למלא את תפקידה״. נשים רבות עשויות למהר להכנס להריון, עם הכאב שהן מתמודדות איתו, מבלי לנסות להגיע ליחסי אישות נעימים, בריאים ומהנים עבורן. הריון ותינוק מביאים התמודדות נוספות ואחרות בחייה של האישה, חלקן מורכבות ועשויים להוסיף על הכאב. לעיתים, לידה אכן משפרת את רמת הכאבים, אך אין לראות בה פתרון לכאב. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי קיימות דרכים מגוונות להיכנס להריון מבלי חדירה כלל, חלקן טבעיות לגמרי.
בדיקות טהרה, הפסק ומוך דחוק יכולים לעורר כאב והתמודדויות נוספות. מומלץ להשתמש בעדים מכותנה מלאה, ולבדוק מול סמכות הלכתית מה המינימום המותר מבחינת ההלכה. הלכות הנידה, ובפרט טבילה מול בלנית ולחץ יום הטבילה, עשויות לגרום ללחץ נוסף על האישה המתמודדת עם כאבים. לחץ יכול להשפיע על רמת הכאב בעצמו. במקביל, מטבעו של כאב כרוני להתגבר בימים מסוימים. רוב הנשים המתמודדת עם וולוודיניה מדווחת על תקופות של ימים טובים יותר, בהם הכאבים פוחתים, למול ימים טובים פחות. בתוך מערכת הלכתית של הלכות הנידה קיימות אפשרויות מצומצמות יותר לשליטה בימי הכאב.
אמצעי המניעה המותרים לכל הדעות ההלכתיות הן אמצעי מניעה הורמונליים. עם זאת, ידוע על קשר בין אמצעי מניעה הורמונלים לכאבים. בעקבות הכאבים נשים מנועות מלהשתמש בכל מה שדורש הכנסה לנרתיק, כגון קוטל זרע (שיכול לגרום לרגישות), דיאפרגמה או התקן. ישנם אמצעי מניעה המוטלים במחלוקת בשל איסור חציצה. אמצעי מניעה נוסף אפשרי באוכלוסייה החילונית, אך לרוב הדעות אסור הלכתית, הינו קונדום. במצב כזה נשים רבות נמצאות בבעיה גדולה. מחד, הרבה אמצעי מניעה לא מתאימים להן מבחינה הלכתית או רפואית, ומצד שני העול על מניעת ההריון נופל עליהן. לעיתים נשים חוזרות לאמצעי מניעה הורמונליים למרות הידיעה כי הן מחמירות את הכאבים.
כאשר אישה חווה כאבים בזמן תשמיש או בעת קיום בדיקות טהרה, מומלץ ורצוי להיוועץ עם רב\נית כדי לבחון אפשרויות להקל הלכתית.
לעיתים, כאבים מסוג זה עלולים להשפיע לרעה על האישה ועל הזוגיות מבחינה רגשית ופיזית. על כן, מומלץ להתייעץ עם דמות הלכתית בנוגע לפתרון הולם, על מנת לדעת כיצד לפעול בהתאם להוראות ההלכה ולהוראות הרפואה יחד (בין אם מדובר על טיפול פיזי ובין אם מדובר על טיפול רגשי).
בימים אלו אנו עומלות וטורחות לארגן מפגש משמעותי שיפגיש בין תחומים שונים: רבנים ממכון פועה/ נשמת, יועצות הלכה ונשות מקצוע טיפוליים כגון פיזיותרפיסטיות לרצפת אגן, גינקולוגית מומחית, ומטפלת מינית במטרה להציף סוגיות הלכתיות נפוצות. בהתאם להתפתחויות המפגש נפרסם פה בע"ה פסק הלכתי ו/או מקורות הלכתיים שעומדים מאחורי ההיתרים וההלכות.
הירשמו לניוזלטר שלנו
© כל הזכויות שמורות לארגון שְׁלֵמָה- הארגון הישראלי לוולוודיניה 2020 | האתר נבנה ע"י הדס גליישר – בניית אתרי וורדפרס
הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם
הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם
הרשמי עכשיו