מידע שימושי נוסף
הירשמו לניוזלטר שלנו
בדף זה ריכזנו עבורך את כל הטיפולים הידועים בתחום הגינקולוגיה המוצעים על ידי רופאות נשים לטיפול בוולוודיניה.
לרשימת הגינקולוגיות המומחיות בוולוודיניה, במחלות במבוא העריה.
הפסקת גירויים הוא בדרך כלל השלב הראשון בטיפול. רופאות נשים רבות ממליצות להפסיק לצרוך מוצרים העלולים לגרום לגירוי רקמות בפות כגון: מוצרי היגיינה נשית, סבונים לניקוי אינטימי, תרסיסים ושטיפות בפות, אבקות כביסה לא היפואלרגניות, משחות וכדומה. יש נשים שמגלות שאכילת מזון מסוים מגבירה את הכאב שלהן וכי הימנעות ממנו משככת את כאבן.
ישנן נשים שתופעות הלוואי הנגרמות מאמצעי-מניעה-הורמונליים-משולבים (כגון גלולות, מדבקה או טבעת נרתיקית) יכולות לגרום לכאבים או להחמרתם. במידה ואת נוטלת אחד מאמצעי המניעה הללו, ויש חשד למעורבות הורמונלית, כדאי לשקול יחד עם הרופאה המטפלת על הפסקת הנטילה. במידה ואכן אמצעי המניעה משפיע על רמת הכאב / היובש הנרתיקי, השיפור יכול להתרחש מיד עם ההפסקה ועד לתקופה של 3 חודשים.
פיזיותרפיה לרצפת האגן יכולה לשפר את התפקוד ורמת הכאב אצל חלק נכבד מהנשים המתמודדות עם כאבים באזור הפות והנרתיק. אצל חלק מהנשים יש חולשת שרירי רצפת האגן או טונוס שרירי גבוה. הפיזיותרפיה עוסקת בשיקום שריר-שלד ומתייחסת למרכיבים גופניים-תפקודיים בחייה של האישה. בנוסף, פיזיותרפיה לרצפת האגן מהווה בעצמה טיפול בחשיפה למה שגורם לשריר להיכנס למתח וחרדה ולהתכווץ. היכרות פנימית עם שרירי הנרתיק ותרגול שלהם ולעיתים חשיפה הדרגתית למאמני נרתיק, עוזרות מאוד להפחתת החרדה ולשחרור יעיל יותר של השרירים.
אפשר לקרוא בהרחבה בנושא פיזיותרפיה לרצפת אגן לטיפול בוולוודיניה.
לייזר-רך (LLT) הינה טכנולוגיה רפואית חדשה בה נעשה שימוש בקרן לייזר לא תרמית על מנת לטפל בכאב.
בשנים האחרונות פותחה שיטת טיפול בלייזר קר כטיפול לנשים הסובלות מוסטיבולודיניה. יש נשים שהטיפול עוזר להן ויש נשים שלא. על פי ההנחיות הקליניות של ה-ICS והאיגוד הבינלאומי למחלות שפירות של הפות והנרתיק (ISSVD) השימוש בלייזר עבור וולוודיניה לא מומלץ ועדיין לא הוכחה רמת הבטיחות. עם זאת, החלטנו לצרף לכן תקציר של מחקר קליני שהתקיים בארץ בנושא על מנת שתוכלו לבחור את מה שהכי נכון עבורכן.
בישראל מוצע כיום הטיפול באופן בלעדי על-ידי חברת אומדיק המציעה טיפולים בטכנולוגיית לייזר נמוך עוצמה לתסמונות כאב שונות, דרך פיזיותרפיסיטיות רצפת-אגן אשר עברו הכשרה מיוחדת. הטיפול יכלול בדרך כלל סדרה של 8-12 מפגשים במהלכה בה נעשית הערכה והתאמת תוכנית הטיפול לאורך סדרת הטיפולים. להלן תרגום של הקדמה מתוך מחקר שבוצע בנושא ע"י ד"ר אחינועם לב-שגיא ואסיה קופיטמן [1]:
לחקור את היעילות של טכנולוגיית ה-LLT בטיפול בווסטיבולודיניה בניסוי טיפולי מבוקר פלסבו, כפול סמיות ואקראי.
מטופלות הסובלות מווסטיבולודיניה נבחרו באופן אקראי לקבל טיפול בטכנולוגיית ה-LLT או בקרן דמה. הנשים טופלו פעמיים בשבוע במשך שישה שבועות וקיבלו בסך-הכל כ-12 טיפולים בלייזר או בקרן דמה. אצל המטופלות אשר ניכר שיפור במצבן לאחר הטיפול ב-LLT נערך מעקב במשך שנה על-ידי דוח כאב קליני ובדיקת קיו-טיפ.
שינוי בעוצמות הכאב נמדדו בתגובה לבדיקת קיו-טיפ, דוח כאב קליני, סרגל VAS (visual analog scale), דיווח על כאב בעת החדרת טמפון, דיווח על עוצמת כאב יומיומית, דיווח על עוצמת הכאב בעת קיום יחסי-מין, דיווח על תדירות קיום יחסי-מין ומדד איכות חיים בדיווח עצמי (battery of quality-of-life measures).
מתוך 34 נשים הסובלות מווסטיבולודיניה שהשתתפו במחקר, 18 משתתפות טופלו בטכנולוגיית ה-LLT ו16 קיבלו קרן-דמה. בדוחות הכאב הקליניים בהשלמת המחקר אצל 14 מתוך 18 המטופלות (78%) אשר קיבלו טיפול בLLT דווח על שיפור בהשוואה ל-7 מתוך 16 (44%) בקבוצת הפלסבו (P ¼ .042). אפקט זה לא ניכר בבדיקות המדידה האחרות. אף אחת מהמטופלות אשר השתתפו במחקר לא דיווחה על תופעות לוואי. בשנה העוקבת למחקר 8 מטופלות דיווחו על שיפור מתמשך.
נחוצים מחקרים נרחבים יותר עם פרוטוקולי טיפול שונים על-מנת להגדיר אילו מטופלות יכולות להפיק תועלת מהטיפול ב-LLT.
החוזקות הנדרשות כוללות מבוקרת פלצבו, כפול עיוור עיצוב, מדידה של מספר גדול של נקודות קצה רב-ממדיים ותקופת המשך של שנה אחת. מגבלות המחקר שיש לקחת בחשבון הן מספר המטופלות שגויסו, ללא שיפור בפרמטרים מדידים, שיעור שיפור גבוה בקבוצת הפלצבו, היעדר שימוש בשאלונים מאומתים, והעדר הערכה פסיכולוגית ובין-אישית גורמים שאולי השפיעו על התוצאות.
לאור התוצאות של מחקר פיילוט זה, טכנולוגיית ה-LLLT לא יכולה להיות מומלצת כיום לטיפול בוסטיבולודיניה. נדרשים מחקרים נרחבים עם מספר משתתפות יותר גדול, פרוטוקולי טיפול שונים והערכה של LLLT בתת קבוצות הסובלות מווסטיבולודיניה נדרשים על מנת להעריך אילו מטופלות אכן יכולות להפיק תועלת מטיפול זה.
נכון להיום למיטב ידיעתנו הגוף היחיד שמאפשר לייזר הינו חברת אומדיק.
[1]Lev-Sagie A, Kopitman A, Brzezinski A. Low-Level Laser Therapy for the Treatment of Provoked Vestibulodynia—A Randomized, Placebo-Controlled Pilot Trial. J Sex Med 2017;14:1403e1411.
[2] Preti M, Vieira-Baptista P, ET AL. The Clinical Role of LASER for Vulvar and Vaginal Treatments in Gynecology and Female Urology: An ICS/ISSVD Best Practice Consensus Document. J Low Genit Tract Dis. 2019 Apr;23(2):151-160.
תרופות שעשויות להיות יעילות בהקלת סוגים אחרים של כאבים כרוניים משמשות לרוב לטיפול גם בוולוודיניה, למשל:
תרופות מקומיות מורחים ישירות על הפות והן עשויות לסייע בהקלה בוולוודיניה. חלק מהתכשירים מכילים חומרים נוספים המגרים את העור, ולכן ישנן רופאות המעדיפות להשתמש ברקיחה אישית בבתי מרקחת, ליצירת קרמים ומשחות מקומיות ללא תוספים מגרים.
דוגמאות לתרופות מקומיות כוללות:
שיעורי ההצלחה הכוללים של שני ההליכים נעים בין 60% – 93%. אחרי ניתוח, מומלץ לעבור טיפולי פיזיותרפיה לרצפת אגן ולעיתים שימוש במאמנים בכדי לסייע בשחרור שרירי רצפת האגן שהתכווצו יתר על המידה בזמן ניסיונות חדירה כואבים עד לניתוח.
מהלך הטיפול נעשה על פי רוב מ"הקל לכבד": תחילה טיפולים שמרניים, התערבויות פולשניות נבחרות בסוף במידה ואין שיפור, על פי המלצת הרופאה.
הירשמו לניוזלטר שלנו
© כל הזכויות שמורות לארגון שְׁלֵמָה- הארגון הישראלי לוולוודיניה 2020 | נבנה על ידי SYMPL פיתוח אתרים
הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם
הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם
הרשמי עכשיו